Søg
Close this search box.

Høreapparater – Din guide til tilskud

Der er mange ting at tage stilling til, når du skal til at have høreapparat. Hvilken model skal du vælge, og hvordan får du tilskud? I virkeligheden behøver det ikke at være svært.

Det er i sig selv overvældende, når hørelsen begynder at svigte. Ting, som engang gav sig selv, bliver pludselig svære, og mange føler sig isoleret.

Det første trin er at identificere, hvad problemet er. Derefter står du over for nogle vigtige valg. Vi har spurgt audiolog Jakob Kraft om råd. Han rådgiver sine kunder om at få høreapparat i Nordjylland fra sin virksomhed Din Kørende Høreklinik.

Det handler om behov

“Der er to muligheder for at få tilskud til høreapparater, siger Jakob Kraft. “Enten kan du vælge at få dit høreapparat lavet på en offentlig høreklinik, hvor det offentlige betaler det hele. Men du kan også vælge at få det lavet privat og selv betale merprisen ud over det offentlige tilskud”.

“Helt enkelt betyder det, at det offentlige giver et tilskud på 4.176 kr. for det første øre og 2.381 kr. for det andet. Hvis du gerne vil have et høreapparat, der kan mere end standardmodellerne, køber du det privat. Det bliver så typisk lidt dyrere, men du får også mere for pengene. Hvis du er folkepensionist, har du i visse tilfælde ret til at få dækket op til 85 % af egenbetalingen. Det afhænger af størrelsen på din formue”, oplyser Jakob Kraft.

“Folk spørger, hvad forskellen er, men i virkeligheden handler det om dit behov. For nogle er et standardhøreapparat rigeligt, mens andre har særlige ønsker til, hvad deres høreapparat skal kunne. For eksempel er det vigtigt for nogle at kunne koble høreapparatet direkte til deres iPad. Andre dyrker måske en type sport, som gør en bestemt type høreapparat smartere end andre”, fortsætter han.

Audiologen hjælper med det praktiske

Jakob Kraft har en forretning, hvor han kører ud til folk og tester deres hørelse hjemme. Han siger, at han sagtens kan forstå, hvis det praktiske i forhold til tilskud kan virke forvirrende. Derfor hjælper han også gerne sine kunder gennem tilskudsjunglen.

“I sidste ende handler det jo bare om at finde det rigtige høreapparat til folk, så de kan få noget livskvalitet tilbage. Og så er det med tilskud bare en praktisk ting, som vi finder ud af sammen. Det er slet ikke så indviklet, som det lyder, og det skal i hvert fald ikke være det, der afholder folk fra at få hjælp”, slutter han.